Vi föder upp våra valpar i hemmiljö. Valparna får vistas både inne och ute. Valparna får från tidig ålder vänja sig med att träffa andra hundar och människor, detta leder till en mer social och familjevänlig hund. Vi brukar vid 6 veckors ålder göra ett mentaltest på valparna för att få en första syn på hundens psyke.
Vi har stora möjligheter till träning och jakt i vår närmiljö. Vi föder även upp duvor som vi frekvent använder i vår träning. Vi har god kontakt med flera erfarna fågelhundstränare. Kontakta oss gärna om ni har frågor eller behöver stöd eller tips om vart ni kan vända er.
För oss är det viktigt att hålla god kontakt med valpköpare även in i framtiden. Därför brukar vi skapa en facebook grupp för varje enskild valpkull. Vi försöker att anordna valpträffar om möjligheten ges.
- För oss är det viktigt att hunden får utnyttja sina goda jaktegenskaper, därför är det avgörande att köparen har för avsikt att jaga med sin nya hund. Mindre viktigt är om du som köpare är erfaren jägare eller nybörjare. Denna hundras kräver mycket aktivering och träning, så köparen behöver vara villig att lägga stor del av sin tid på detta.
- För att säkerställa rasens goda hälsa vill vi att köparen höft- och armbågsröntgar valpen vid ca 1,5 års ålder samt utföra ett BPH test vid 1-2 års ålder. Detta för att vi som kennel ska kunna föra statistik över våra valpkullar.
- Skulle det i framtiden förekomma oförväntade händelser som resulterar i att ni som köpare inte har möjlighet att behålla hunden, vill vi att ni kontaktar oss för rådgivning och hjälp.
- I slutändan är det alltid vi som beslutar vilken valp som hamnar hos vilken köpare. Vi matchar valp med köpare utefter köparens förutsättningar och valpens psyke och egenskaper.
Min första Grosser Ia var min skugga under de 4 år hon fick vara med mig innan hon förolyckades i en bilolycka i alldeles för unga år. Ia var lättlärd, arbetsvillig och en underbar familjehund. Ia fick mig att inse vilken fantastisk ras Grosser Münsteränder är. Jag ville naturligtvis fortsätta att ha Grosser men 1998 var aveln i Norden sparsam (precis som den är nu) och det fanns inga valpar i Norden. Jag fick vända mig till England i mitt sökande efter en valp.
Det var strikta införselkrav för hundar som importerades från kontinenten på grund av rabies. Importerade hundar, från de flesta länder, i slutet av 90 talet var tvungna att placeras i karantän i flera månader innan de fick komma in i Sverige. För mig var tanken på att sätta en valp i karantän inte så lockande och valet föll på att importera en hund från England, där kraven på införsel var betydligt lägre. Vid import från England ställdes det endast krav på att hunden skulle ha fått sin andra vaccinering vid fyra månaders ålder. Jag fick stor hjälp av den då mest aktiva Kenneln i Sverige – Våråsen – som ställde upp med sin kunskap både vad gäller att importera hund från England och om Grosser Münsterländer på ett fantastiskt sett.
Våren försommaren 1999 kom så Ester ”Ichbin Rheingold” in i mitt liv. Jag var inte speciellt insatt i jaktens ädla konst vid den tiden, men återigen ett stort tack till Kennel Våråsen som tipsade mig om en kvinna som hade haft Grosser, men nu skaffat sig en korthårig Vorsteh hanne. Jag tog kontakt med Mia, och vart välkomnad till träningar och fick massor med tips om hur jag kunde träna Ester. Mia är fortfarande, nu 20 år senare en mycket god vän, och vi har en hel del gemensamma minnen från jakt och hundaktiviteter av olika slag.
Ester och jag tragglade på med träningen och lärde varandra otroligt mycket tillsammans. Att träna hund för jakt är för mig inte bara jaktträning. Det krävs även vardagslydnad för att få en duktig jakthund, speciellt när det kommer till stående fågelhund. Det finns inget naturligt i det faktum att hunden måste stanna på platsen när bytet flyr, det kräver träning – massor av träning.
Ester fick en kull på 13 valpar den 4 mars 2003 fördelat på 8 tikar och 5 hanar.